GITÁRÖNÉLETRAJZ, avagy
Hogyan kell megoldani, hogy az ember 38 év alatt se tanuljon meg gitározni?

Harkányban születtem. Akkor még nem sejtettem, hogy 1960-ra a világban (abban az általunk nem ismert másikban) tomboló gitárőrület hozzánk is elér. Nővérem már aktív Szabad Európa hallgató volt, igy a gitárral történő első fizikai találkozásom előtt két évig már az Ő jóvoltából ha tetszett, ha nem, hallgattam az akkori pop sikereket.
Középiskola első osztályban fogtam először gitárt a kezembe, mert osztálytársamnál Gyuluséknál (Gyulavári József) lógott egy a falon. Régi fekete spanyol gitár volt. Elhozta az egynapos osztálykirándulásra is, ahol rögtön az egész osztály meg akart rajta tanulni. (A szellemlovas c. gitáros szám volt a tanulás tárgya) Persze a kedv gyorsan lelohadt, és csak párunkban maradt meg. Gyorsan alakítottunk is egy osztályzenekart.(THE KEENS )
Az Ezermester lapban közben megjelent, hogy hogyan kell gitárt készíteni otthon a fáskamrában.Nosza nekiláttam, ismerősök segítségével egy "modern" alakú dobozgitár készült. Érintők-hajcsattból, pick up-ajtómágnes és kézzel tekercselt csengőtrafóról leszedett .1 mm rézdrót.
Második gitárom is én készítettem, de már lapgitár volt, piros, mert a méregdrága (3200Ft) Jolana is az volt. Harmadik gitárom is házi készítésű volt, fekete kis csinos.
Közben gyakoroltam, megpróbáltam meghallani a gitárszólamokat. Valami könyvből az alap akkordokat is megismertem, és a zenekar elkezte gyakorolni az akkori számokat (Rolling, Tracks, Samu és a Fáraók....stb)
Egyikünk se tanult a hangszerén az akkori szokásos felállásban (3 git+dob), de ez meg is hallatszott.
A fejlődés nem áll meg, így sikerült megvennem első gyári gitáromat a csodálatos és utólérhetetlen szegedi 3 pu-s "Nagy Moni-t" A gyártók hozzáértését és kisérletező kedvét jellemzi, hogy a Bassgitár kivitelnél nem átallottak rugós hangnyujtót építeni rá. :))
Kevés gyakorlással és sok tag csere-beréjével eljutottam 21. évemhez, amikor befejeztem a Vízügyi Főiskolát, és az úgynevezett életben kellet megtalálnom a helyem. Ezt édesapám, ki komolyam vette, hogy utána a fia is mérnök lett, úgy szervezte, hogy Kecskemétre kerültem a "Nagy Bácsmegyei Építő Céghez" (nem ez volt az igazi neve)
Hárman jöttünk fel a zenekarból Kecskemétre, (Gay Tamás-bill. Zsembery István-ének, és én, mint gitáros) ahol már várt minket az új. (+Tollas Ferenc-dob és Nyitrai András-bass) (MOZAIK MAX )
Ezzel itt Kméten kaszáltunk, kellett ide a vérfrissítés. Itt sok jó zenész volt, de a "vidékről" hozott szellem sok mindent megváltoztatott. Nem csak a közönség, de a többi zenekar is kénytelen volt a bandánk profizmusát elismerni. Beindult az "Ifjusági Park" mozgalom, és itthon házigazdaként minden nagy banda előtt játszottunk.(A káröröm se kutya, de az, hogy ottlétünkkor épp másodszor rúgták ki a P Mobilt az ORI vizsgán, nem olyan jó, mint az, hogy mi elsőre megkaptuk egyetlen szám eljátszása után, (Deep Purple: Place in the Line) úgy hogy a "vén" 40-es zsűri egy tagja befogta a fülét, mielőtt egy hang is megszólalt volna. Repertoárunk sütött a sok Deep Purple miatt, utánunk fellépve nemegyszer kénytelen volt a "Nagy Banda" koncepciót változtatni a felforrósodott hangulat miatt. (Ez azért nem vonatkozik az akkori SIRIUS fellépésére, ahol életemben először hallottam Tátrai Tibort, és utána sokat gondolkoztunk rajta, hogy vajon mit eszik, hogy így tud gitározni-pedig ez még 74-75 körül volt)
A SIRIUS-hoz hasonlóan mi is tartottunk egy búcsukoncertet, ahol az esemény szomorúságának hatására volt aki sírva fakadt. Zsembery-Gay Pestre került, és én egy új bassgitárossal (Halasi Mihály) és a régi dobossal triót alakítottam. (PANOPTIKUM )
Jó banda volt, sokat játszottunk, tetszett a trió felállás. Misi kiment NSZK-ba, de nem jött vissza. (Akkoriban ez nagyon ment)
Új bandám kommersz volt ahogy kell, disco zenét játszottunk. (KONZUM RT .) Már a neve is rosszat sejtet. Végül a disco győzött, mi vesztettünk.Egy párhuzamos történés, hogy a közben írt saját nóták stílusa egyáltalán nem disco, hanem hard rock volt, és a P Mobillal kötött egyezség szerint bulikat szerveztünk nekik, ahol előzenekar lehettünk. Cserébe pesti előzenekar fellépéseket ígért Lóri. Ez az időszak (kb. egy év-10-12 Mobilos koncert) összességében nagyon jó volt. A technikusunk megfogalmazása szerint "lekaszáltuk a Mobilt"
Magyarázat: A vidéki koncertek előtt már délelőtt gyülekeztek a "csöves" rockerek. Estig jól beittak, a zacskó se volt ritka. Fél kábán betódultak mikor kezdtük a koncertet. A 40 perc saját műsorunk koncertsebességen ugye csak harminc. Ezt ugrálva, teljes erőbedobással előadtuk, és a csordaszellem hatására a zsűri is teljes erővel örjöngött. Ez fárasztó művelet, le is fáradtak rendesen. Utána jött a "Lóri koncepció"-szinpad teljesen átszerel. Ez jó esetben fél óra, ezalatt a texes elaludt, az ittas ráment a babájára, a baba nélküli maradék visszaténfergett a Mobilra, ahol zsibbadtan, mozdulatlanul végigagonizálta a koncertet. Ennyi. Itt látszik, hogy a tudás nem döntő ha "jó" a szervezés. :))))
Persze valahogy pesti buli egy sem akaródzott lenni (hi-hi)
Más érdekességeket is produkált a disco repertoár és a hard rock koncert kettőssége. Meghívtak egy iskolabálba a táncolni vágyó jólnevelt középsulisok. Egyszercsak berobban egy 40 fős csöves banda lepedőre festett KONZUM RT . molino-val, és várja a rockot. De egy seggel két lovat...?
Vége és 20 év szünet, mikor is két gyermekem látva otthon a gitárt, kíváncsi lett, mi az? Mutattam egy két trükköt nekik, így legalább mindkettőnek van fogalma a dologról.
Eljött 2001 márciusa, mikor is Gállai Anti meghívott egy általa szervezett Bajai nosztalgiakoncertre mint hajdani Keens alapítót. Jó "időben", vagy két héttel előtte szólt, és én újra elővettem a gitárom, feleleveníteni a húrok neveit. Így azért nem mentem teljesen felkészületlenül, és az udvarias közönség a tetszését fejezte ki a produkcióra, de érdekes módon nekem is tetszett. Pár éves vágyam, hogy ha amatőr szinten is, de videot editáljak, most lehetőséget kapott, mert a fellépésről DV felvétel készült, ami alapanyagot biztosított fenti tevékenységhez. Összebarkácsoltam két idézőjelben: videoklippet és régi PANOPTIKUM -os bőgősömnek is megmutattam.
-Nem csinálunk zenekart,- kérdezte első lelkesedésében.
-De-mondtam.
Így lett a HTURUL .
Azóta tanulok gitározni, ha gyakorolok nem leszek álmos mint rég, és néha már értem is amit játszok. Jó úton haladok....